Om lopper - Grindsted Dyreklinik

Gå til indhold

Hoved menu:

Gode råd

Lopper kan aldrig udryddes


Lopper sammenlignes bedst med fluer - de kan bekæmpes, men aldrig udryddes. Lopper kan hoppe, men gør det sjældent når de sidder på et dyr. Derimod ses det tit, hvis de kommer af dyret. Så hopper loppen op til 20 cm op. Langt den almindeligste loppe er katteloppen.

Loppen bliver næsten altid på det dyr, den først er hoppet på. F.eks. kan loppen ikke klare sig mere end et døgn uden et måltid mad. Før loppen suger blod, sprøjter den først noget spyt ind i huden. Det er dette spyt som giver en rød plet.

Loppen bringes videre til andre dyr via de æg, den voksne loppe lægger i dyrets pels. De drysser nemlig af der, hvor dyret bevæger sig. Æggene udvikler sig via nogle larvestadier og et puppestadie til nye voksne lopper. En voksen loppe lægger ca. 300 æg i sin levetid!


Ser man på aldersfordelingen i en typisk loppefamilie, er der for hver voksen loppe på kæledyret 20 nyudklækkede, sultne lopper der står klar i omgivelserne til at springe på. De gemmer sig i gulvtæpper, gulvsprækker, under paneler og der, hvor dyret opholder sig mest. Men ikke nok med det - de samme steder findes omkring 20 pupper, hvori nye lopper er ved at udvikles, 120 larver der i løbet af de næste uger forpupper sig, og 40 æg der udklækkes med en ny larve i løbet af den næste uge. Man kan derfor ikke nøjes med at koncentrere sig om de voksne lopper, der sidder på hunden.

Er der lopper?
Et af de tydeligste symptomer på et loppeangreb er kløe på ryggen ved haleroden. Her kan man i mange tilfælde se lopperne løbe rundt (ja, de springer faktisk ikke, når de er på dyret) som små 1.5-3.0 mm lange brunligsorte dyr på huden. Men det, man hyppigst ser, er loppeeskrementerne som små brunlige sandskorn. Og hvis man er i tvivl, kan man prøve at tage disse korn over på et vådt stykke vat. Bliver der rødligt omkring kornene, så er det loppeeskrementer, som jo for en stor del består af blod. Mange familiedyr er rimeligt upåvirket af lopperne, men en stadig større del får loppeallergi, og dette kan være meget ubehageligt. Dyrene kan få store sår på hele kroppen, og især på ryggen, af at klø og bide sig. Når lopperne bider, afsondres der spyt i sårene, og det er dette spyt, som dyrene reagerer overfor. I mange tilfælde er man nødt til ud over en loppebekæmpelse at behandle sit dyr mod denne allergitilstand med forskellig medicin, salver og bade.

Lopper kan også springe på mennesker
Lopper kan i nogle tilfælde angribe mennesker og bide især på benene. Dette giver nogle irriterende kløende små røde sår, men hvis det er nogen trøst, så kan loppen ikke formere sig af menneskeblod.

Effektiv og grundig behandling vigtig
For at få bugt med problemet er det meget vigtigt, at man går grundigt til værks. Og med det arsenal af effektive midler, som der er på markedet i dag, så er det som regel ikke midlerne, som svigter. Det problem, som vi som dyrlæger hyppigst står overfor, når behandlingen ikke har hjulpet, er dyreejerens manglende kendskab til midlerne og deres virkning. Det hjælper jo ikke meget at behandle dyret og omgivelserne mod de voksne lopper, for så har man problemet kort tid efter.

Spørg din dyrlæge, hvis du er i tvivl!


Tilbage til indhold | Retur til hoved menu